Bumerang - Yazarkafe
Panama Belgeleri ve Dünya Ekonomisi - Basit Ekonomi

Panama Belgeleri ve Dünya Ekonomisi

Panama belgeleri ve dünyanın en büyük vergi kaçaklığı... Tam 230 GB veri ve 11 milyon belgeden oluşmaktadır. Peki bu olayın baş aktörleri kimlerdir? Bizim anlayacağımız biçimde ne demektir?
Mossack Fonseca... Panama da kurulu bir hukuk firması. 42 ülkede 600 çalışanı var. Aslında bir sınır ötesi şirket. Çalışmaları İsviçre, Kıbrıs gibi vergi cennet
lerinde. Anlayacağınız büyük bir firma.
Fakat biz büyük firmaları hep New York'da, Hong Kong'da bilirdik. Peki niye Panama'da kurulu bu şirket?
Mossack Fonseca'nın müşterileri arasında 12 dünya lideri bulunuyor. Hatta futbolcu Messi bile müşteriler arasında. Bu firma Messi'ye nasıl bir hizmet vermiş olabilir. Mossack Fonseca "Offshore" banka hesaplarına varlık yönetimi sağlıyor. yani sizin Offshore hesabınızda paranızı değerlendirmeniz için yardımcı oluyor.
Jüregen Mossack - Mossack
Fonseca'nın kurucu başkanı
Offshore hesaplar adından da anlaşılacağı gibi ulu
slararası platformlarda kendi hukuku bulunan serbest hesaplardır. Ülke içindeki döviz kısıtlamalarından veya tehlikelerinden arınmış hesaplardır. Özellikle Rusya veya Sicilya gibi mafyanın da yoğunlukta olduğu bölgelerde iş adamlarının varlıklarını korumak adına bu hesaplara başvururlar. Diğer bir yandan vergi kaçakçılığı veya para aklama için de çeşitli olanaklar sağladıkları bilinir. Offshore hesaplarda bu tür durumların önüne geçmek için "şefaflaştırma" kullanılır. Bu Offshore hesap sahibinin tüm bilgilerinin ve hareketlerinin merkezi bir yerden kontrol edilmesi demektir. İngiltere önümüzdeki Haziran bu sisteme geçeceğini ve İngiliz Offshore hesabı sahiplerinin kayıt altında tutulacağını bildirdi.
Mossack Fonseca, 1977 de iki okyanusu birbirine bağlayan boğazın yapımında finans sağlaması için kurulmuş ve devlet tarafından banka gizliliğinin korunması ve yurt dışından gelen gelirlere sıfır vergi özellikleri ile donatılmıştır. Kurdukları paravan şirketler ile büyük servetlere ve büyük yatırımcılara mükemmel bir gizlilik sundular. 1984 de diktatör Manuel Noriega'yı destekleyerek yerlerini sağlamlaştırmıştır. Şu an Panama da çok gizli bir şirkettir. İş dünyası da bu sırrı çok iyi korumuştur.
Düşünün ki çok büyük bir ekonomik denizde yaşıyoruz. Ama tam olarak neresindeyiz? Bu olay belki kıyısında olduğumuzu ve gelir adaletsizliğini biraz daha hissettiriyor gibi.


Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder