Bumerang - Yazarkafe
Dolar 09.05.2016 - Basit Ekonomi

Dolar 09.05.2016

Herkese iyi haftalar dilerim. Yeni bir haftada yeni beklentiler ile başladık. Dolar yatırımcısı şu an gerçekten bir belirsizlik yaşıyor. Geçtiğimiz haftaki yükselişin ardından insanlar doların tavanı yaptığını düşünmüştü. Peki gerçekten öyle mi? Dolar şu aralar 2,91 sularında geziniyor. Doları olanlar yükselişten sonra elindeki doları çıkarmış olsalar ancak bu kadara mı gerilerdi dolar? Bir düşünmek lazım bunları. Doları düşürebilecek ilk ham
leler yapılmış olmasına rağmen; Cumhurbaşkanının MB başkanı ile buluşması, Başbakan Davutoğlu'nun yatışıtırıcı tutumu vb, doların 2,91 e gerilemiş olduğunu görüyoruz. Kaldı ki bu gerileme 2,80 den 2,97 ye yükselmiş bir sıçramanın ardından gelmekte. Ekonomide böyle durumlar uyuyan göl canavarları gibidir. Küçük bir kargaşa da hemen su yüzüne çıkarlar. İndirmek de gerçekten zordur.
Gelelim işin zamanlamasına. Yaz başlangıcında Rus turistimiz %90, genel turistimiz %30 azalmış durumda. Bu veriler yazın ekonomik açıdan biraz zor yada sadece kendi içimizde döneceği anlamına geliyor :D . Bunlar doların yükseleceğine dair alametler. Fakat İranlı ve Arap turistimizde de bir artış bekleniyor. Ne dersiniz sizce 3 aylık periyotta bunlar bir dengeleme getirebilir mi? Burada  Bu iki turist tipinin harcama eğilimi de önemli.
Bir diğer konu ise FED in Tarım dışı istihdamının beklenen den az gelmesi ve bunun haziran ayındaki toplantıda Faiz arttırım kararına etkisi. Açıkçası FED piyasada her zaman ters köşe yapmış bir kurum. Yılın başında Faiz arttırım kararı verilmişti. Ama yürürlüğe sokamadı. Bunun en büyük sebebi Asya piyasalarında ki çöküşün bu gerekliliği ortadan kaldırmış olmasıydı. Fakat ABD piyasaları bir faiz arttırımına ihtiyaç duyuyor. FED bu kararı yaz başından alabilir gibi gözüküyor. Bu yüzden her zaman dediğim gibi yılın ilk yarısını atlatmamız gerekiyor.
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder