Bumerang - Yazarkafe
Medeniyetse açmak bedeni... - Basit Ekonomi

Medeniyetse açmak bedeni...

"Medeniyetse açmak bedeni,
 Hayvanlar bizden daha medeni."

Toplumun batılılaşma hareketleri sırasında ortaya çıkmış çıplaklığın modern sayılması algısını alaşağı eden Necip Fazıl Kısakürek' in naçizane bir mısrasıdır.
Dönemin Şairinin ince bakış açısını çok güzel açıklayan bir mısradır. Ne var ki yanlış anlaşılmayı eleştirecek iken bu söz farklı kesimler tarafından daha farklı bir yönde kullanılmıştır. Evet bu söz ne yazık ki hiç düşmemesi gereken ellere düşmüştür diyebiliriz. Aslında bu sözün kast ettiği şey baş örtmek ve çarşaf giymek değildir. Bunun yanı sıra bu sözün kast ettiği şey mayoda giymek değildir.
Bu sözün kast ettiği şey batılı politikalarında kadının cinselliğini kullanarak yapılan şeylerdir. Bikini ile yoğurt reklamı yapmaktır bu sözün eleştirdiği. Araba sergisinde kaputa uzanmış olan kadındır... Fakat saçı açık, kot pantolon ve üzerinde bir bluz ile dolaşan kadına karşı bu söz silah olarak kullanılmamalıdır. Yada denize bikini ile giren kıza, şort ile koşu yapan bayana kullanılacak söz değildir bu.
Ne yazık ki şairimizin o dönemdeki kesimi de dikkate alınarak bu söz bir kesimin her konuda ki silahı olmuştur. Oysa ki şair o sebeple demiş bile olsa onun takıldığı noktada kalmanın bize bir yararı olduğunu zannetmiyorum. Günümüzde bu sözün yakıştığı yer yazımın başında da dediğim gibi Kadın cinselliğinin günümüz pazarlamasında aşırı kullanılması, bu sayede yaratılan bilgisayar destekli vücut ve profillerin genç kızlarımızın öz güvenini zedelemesi.
Kaldı ki tüm bunlar bizim karşımızda hayvanları daha medeni yaratıklar yapmaktadır. Hayvanlar cinsiyetlerini kabullenmiş ve bunu silah olarak kullanmayan yaratıklardır. Biz ise bu konuda egolarımızdan kaynaklı bir ayrım içindeyiz. Mesela bu sözü yazdığımdan beri bu sözü bayan üzerinde konuşuyor olduğumuzu fark ettiniz mi? Ne kadar enteresan değil mi? Bu sözden çarşaf ve türban anlamı çıkaranlara bir diyeceğim; O zaman erkekler de baş örtüsü taksın, çarşaf giysin. Madem öyle hepimiz giyelim.

Kesin bir şey var ki bu söz çarşaf ve türbanı vurgulamıyor. Bu yüzden lütfen bu söz belli bir kesim tarafından kullanılmaktan vazgeçilsin. Artık bu sözün kullanılacağı yer cinselliğin silah olarak kullanıldığı ve medeniyetmiş gibi yansıtıldığı yerler olsun. Bu söz kliplere ve reklamlara kullanılsın. Sokakta kendi halinde yürüyen bayana değil.


Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder