Bumerang - Yazarkafe
Başkanlık sistemi, Dokunulmazlık ve Ekonomi - Basit Ekonomi

Başkanlık sistemi, Dokunulmazlık ve Ekonomi

Dokunulmazlık için oylama sonuçları referandumu gösteriyor. Başkanlık biçimi içinse hala sert tartışmalar dönmekte. Şimdi her şeyi geniş bir pencereden ve sakin bir şekilde incelemek gerekli. Öncelikle Referandum şu anki durumda ne demek? Referandum olayın ne olduğunu öğrenmek isteyen halka kararlarının sebeplerini ve neticelerini anlatmak zorunda kalacak taraflar demek. Bu ileri bir demokraside; yani saygı içeren, muhalefete de iktidara olduğu kadar güvenin olduğu durumlarda bu kadar sorun olmazdı. Fakat bir gerçek var ki Türkiye'de "Biri ülkenin hayırsızlığı için çalışıyor fakat kim?" şeklinde bir bakış açısı var. Bize göre birileri hain. Hain olmasa bile bu kafamıza yerleştirilmiş bir düşünce.
Referandum, seçimler vb şeyler ülkede yatırımları durduran ve güvenli limanlara kaçışları sağlayan bir durum. Bunun mevsimsel olarak bu zamana denk gelmesi de Altın yatırı
mcısının işine yarayacak gibi.
Dokunulmazlıkların kalkması siyasi açıdan iyi olacak mı bilinemez ama Ekonomik açıdan 2 konunun üzerinde durulması lazım. Birincisi terör durumlarına olan etkisi. Bu konuda dokunulmazlıkların kalkması terör ile mücadeleyi güçlendireceği gibi karşı tepkiyi de alevlendirecektir.
İkinci olarak da iç içe girmiş olan siyaset ve ticaret herhangi kayıplar olması sonucu yine bir duraklamaya girecektir.
Gelelim Başkanlık Sistemine; başkanlık sistemi için aslında Türk boylarının geçmişte tecrübe etmiş oldukları bir şeydir. Bu durumda Amerika'yı örnek almak doğru değildir. Zira Amerika lobilerin yönetimi altındadır. Başkanlık sisteminin kullanıldığı çoğu ülkede sadece temsili olarak başkan kullanmaktadır. Konunun ekonomik yönüne değinecek olursak da ticari hayattan bir örnek vermek isterim. İyi bir tüccar asla siyasete girmez. Siyaset ile pararlel ticaret yürüten firmalar er yada geç biterler. Sebebi Siyaset bir dinamiktir. Değişkenliği bulunur. Değişkenliğe muhtaçtır. Siyasi temellere oturtulmuş yatırımlar ise sahip olmadıkları esneklik yüzünden herhangi bir sarsılmada yıkılırlar. Ayrıca Siyasi bir çevresi olan bir tüccar o siyasi çevreye mahkum olduğu gibi o siyasi çevrenin karşıtlarını da kaybetmiş olur. Bu da pazarın bir bölümünü basit bir seçim yüzünden kaybetmek demektir. Dünya da lobisiz olarak başkanlık yapan devletler zaten bu deneyimi acı yaşamıştır. 
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder