Bumerang - Yazarkafe
Dünyanın Ekonomisi ve Gidişatı - Basit Ekonomi

Dünyanın Ekonomisi ve Gidişatı

Ekonomi çoğu kişi için anlaşılmaz bir olgudur. Tabii ya "Para var mal var bu neyin krizi?" demiştir büyük buhran dönemindeki insanlar. Size bu yazımda kendi fikirlerim
ile bunu kısaca anlatacağım. Buradan da ekonominin bu yıl ki küçük bir tahlilini yapacağız.
Öncelikle ekonomideki küçük bir tanım ile başlayalım. "Para aslında bir perdedir." Evet! para ekonomideki döngüyü sağlamamızı sağlayan, elma ve armudun aynı değerde hesaplanmasına yarayan araçtır. Başka hiç bir şey değildir.
Bir ülkenin para biriminin piyasada değerli olması, o para biriminin dünya ekonomisinde çok dönmesi olur. Örnek verecek olursak; Petrolün dolar ile satılması
dolar para birimini her zaman tutan bir olasılıktır. Dünya piyasasında petrolün kullanılacağı yeni bir alan yada yeni büyük bir yatırım yapıldığında hali ile dolarda bir yükselme meydana gelir. Veya tam tersi; petrol muadili yeni bir enerji kaynağı bulunduğunda ve petrol satışları düştüğünde dolar düşer.
Size bu konuya küçük bir örnek vermek istiyorum. Saddam, Irak işgali öncesinde petrolü altına endekslemek için OPEC'e (Ortadoğu Petrol İhracatçıları Birliği) çağrı yapmıştı. Çok kenarda unutulmuş bir ayrıntıdır. Fakat yaratacağı etki gerçekten büyüktü.
Şu an son verilere göre Dolarda Avro karşısında hatta Sterlin karşısında dahi bir yükseliş söz konusu.
Yani aslında dünyada da yükselmeye başlayan bir dolar söz konusu. Sene başında FED artışlarını düşünerek ekonomistler doların 3.15 civarında olacaklarını söylemişlerdi. Fakat FED bir artış yapmadı. Açıkçası son siyasi gelişmeleri de buna sebep göstermek doğru olmaz. Bu yüzden okuyucularıma tavsiyem Türk gazeteleri ile yetinmemeleri. Yatırımcımızın şu an yabancı gazette kaynaklarını karıştırması gerekiyor. Bu değişikliklerin arkasında Amerika'nın Akdeniz'de doğalgaz arayışları olabilir. Veya Suriye üzerindeki yeni gelişmeler buna örnek olabilir. Yeni bir aktörün dünya sahnesine çıkışı dahi beklememiz gereken bir durum.

Saygılar sunarım. 
Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder