Bumerang - Yazarkafe
Bir Dış Ticaret Uzmanının Zor Halleri -2- - Basit Ekonomi

Bir Dış Ticaret Uzmanının Zor Halleri -2-

Önceki yazımda Dış Ticaret alanında milletler hakkındaki genel bilgilerimi aktarmıştım. Bu yazımda Türkiye'de Dış Ticaret alanında yaşanan bazı sorunları anlatacağım. Umarım bu bilgiler sizin için faydalı olur.

Dış Ticarette Komisyon

Dış ticaret firmaları genellikle bağlantıları sayesinde üretici ve yurt dışı alıcı arasındaki bağlantıyı sağlayarak bir işin oluşumunun sağlar. Fakat üretici çoğu zaman -eğer kendi de bir ihracatçı ise- kendi ihracatını kendi yapmayı tercih eder. Bunun sebebi aradaki belge fazlalığını kaldırmak, kendi firmasına ihracat yapmak veya komisyon ile müşteriyi kaybetmemek olabilir. Aynı zamand
a yurt dışı müşterisi de üretici ile tanışınca dış ticaret firmasını aradan çıkarmak isteyebilir.
Şimdi öncelikle bu konuda bir senaryo kurgulayıp, bir dış ticaret firmasının nasıl komisyon alabileceğini inceleyelim.

1- İhraç Kayıtlı Satış

İhraç Kayıtlı Satışta Dış ticaret firması malı üreticiden alır. Üretici faturayı Dış ticaret firmasına keser. Faturanın üzerine "3065 sayılı kanun KDV kanunu hükümlerine göre İhraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden KDV tahsil edilmemiştir." ibaresi yazar. Aşağıda KDV'yi belirtir ama genel toplamda KDV'siz değeri yazar. Bu şekilde faturayı dış ticaret firmasına teslim eder. Bu faturayı alan dış ticaret firması, bu faturayı arşivlerine alır. Kendi faturasını keser ve gümrük işlemlerini yapar.

Genelde Dış ticaret firmalarının çok sık kullandığı bir yöntemdir. Müşteri ile Üretici bir araya gelmez. Arada herhangi bir evrak akışı olmaz. Dış ticaret kendi komisyonunu kendi almış olur. Fakat bazı sektörlerde devlet teşvikleri vb konular yüzünden üretici ihracatı kendi yapmak ister. İşte bu gibi durumlar da aşağıdaki yöntem uygulanır.

2- Komisyon faturası

Özellikle gıda ve tarım ürünlerinde üretici devlet teşvikleri için ihracatı kendi yapması gerekmektedir. Bu tip üreticiler İhraç kayıtlı satış yapmaya yanaşmaz. Çünkü arada çok fazla evrakın gidip gelmesi gerekebilir. Ayrıca eğer üretici herhangi bir bankadan ihracat taahhütlü kredi kullanmışsa ihracatı kendi yapmak isteyebilir.
Bu gibi durumlarda Dış ticaret firmasının talep ettiği karı üretici ile paylaşarak kendi komisyonunu üreticiden almayı teklif eder. Ödeme, yurt dışından, üreticinin hesabına gelecektir. Üretici malı hazırlayıp ihracatı yapacak sonra da Dış ticaret firmasına paylarını ödeyecektir. Bunun için Dış ticaret firmasından bir fatura düzenlenmesini talep eder. Asıl dikkat edilmesi gereken nokta buradadır.
İhracat için yapılan satış KDV sizdir. Fakat dış ticaret firmasının keseceği komisyon faturası KDV li olmak zorundadır. Hizmet faturaları %18  KDV üzerinden kesilir.
Bir örnek ile anlatalım;
10.000$ lık bir satış yapıldı. Sizin payını 500$. İhracat tamamlandıktan sonra üretici faturasını talep etti sizden. Siz de 500$ + KDV faturayı kestiniz. Toplam tutar bu durumda 590$. Üretici diyecek ki "Senin payın 500$ idi. Ben niye 590$ ödeyeceğim sana?"
İşte böyle bir sorun yaşamamak için KDV yi payınızı konuştuğunuz sırada belirtmeniz en doğrusudur. İlk baştan bu faturanın KDV dahil 500 $ mı yoksa 500 $ artı KDV mi olacağını konuşmakta fayda var.
Yapılacak en iyi şey KDV dahil konuşmaktır. Çünkü üretici zaten ödemesini yaptığı bu hizmetin KDV'sini sene sonunda vergiden düşecektir. Fakat vergi iadesine kadar bekleyecek olması da bir gerçektir.


Bu anlattığım iki yol bir dış ticaret firmasının en kesin kazanma biçimleridir. Fakat Dış ticaret geniş bir alan ve hem ticareti hem hizmeti kapsıyor. Tercümanlıktan tutun da Ara Buluculuğa, Gümrük takibinden Lojistiğe kadar bir çok alanı kapsar.

Hepinize bol kazançlar dilerim.

Google Plus ile Paylaş

Kısaca: Tartar

Panelde şablon düzenle deyip, bu satırı aratarak buraya kısaca hakkımda yazısı yazabilirsiniz.
    BLOGGER YORUMLARI
    FACEBOOK YORUMLARI

0 yorum:

Yorum Gönder